Thursday, June 11, 2009

Luahan yang terbuku di hati...

Hari ni genap 20 tahun ( 11 Jun 1989 ) umur adik kesayanganku, die merupakan adik bongsu aku, kami semua cuma 3 beradik sahaja, aku yang sulung dan 2 adik lelaki, seorang berumur 25 tahun ( bujang lagi ) dan yang bongsu 20 tahun...hari ni merupakan tarikh lahir adik aku yang bongsu ni..nama dia Mohd Azlan..orang panggil wahid/adik ( nama manja )...orangye memang cool je..terlampau relax..geram kadang2 dibuatnye...

Baru-baru ni dalam bulan Mac, adik aku ni sakit teruk..perut kembung...die kate senak angin...adik aku tak boleh nk makan atau minum..asal makan je perut kembung...badan die time ni jangan cakap la...kurus kering..macam orang africa..cuma kulit je lebih cerah dr orang africa tu..mak abah aku bawa pi klinik biase,doktor cuma bagi umah angin je, lepas tu adik aku tak kurang2 gak..abah aku bawa pulak berubat kampung, pergi ke Darul Syifa ( Ustaz Harun Din ), tapi cawangan kat Olak Lempit kat Banting, Ustaz ni bagi air penawar..pastu die pegang dan urut kat perut adik aku, ustaz ni kate macam ade ketumbuhan ni,baik bawa pergi hospital cepat..abah aku bawa pergi Klinik Khalid dulu sbb doktor ni kawan lama mak abah aku, doktor ni suruh terus suruh bawa pi hospital segera..mak abah aku apa lagi terus bawa pi Hospital Putrajaya ( 18 Febuari 2009 ), adik aku dalam keadaan kritikal..itupun mase kat Emergency Room, adik aku diminta tunggu..bukan 10-15 minit..tapi lebih sejam...yelah adik aku sampai dalam pukul 9.00 malam, dipanggil masuk dalam pukul 10.30-11.00 malam...adik aku dah mengerang kesakitan..rase perut mcm nk meletup..abah aku dgn mak dah tak senang duduk...bila abah aku bertanya pada pegawai kesihatan yang bertugas, adik aku diminta tunggu lagi..sampai abah aku merayu kat doktor atau nurse kat sane.."Toolong la buat sesuatu kat anak saya"..selepas itu adik aku dibawa masuk ke dalam ER..tapi masih lagi menunggu...doktor ntah ke mana..nurse ke mana..die biarkan adik aku terbaring je...abah aku dah hilang sabar...abah aku cari doktor cekak pinggang abah aku warning..." Kalau apa2 jadi kat anak saya..saya akan cari sorang2 dalam bilik ini, jangan ingat saya ni orang kampung tak boleh nak buat apa2!!...dan saya akan buat report kat orang atasan!!..muka abah aku dh merah padam....geram...yela..nyawa anak kite dalam bahaya..dorang boleh duk relax je..kalu takde apa2 hal buat apa nk pergi ER..baik pergi kes Pesakit Luar je..time ofis hour...selepas abah aku dh hampir2 boleh dikire nak mengamuk..barula staf saner tengokkn adik aku..cucuk sane sini...banyak sgt wire kat badan...buang semua isi perut...pastu adik aku ok skit..adik aku kene pose...perut die tak kembung lagi..tapi asal die mkn kembung balik..die duduk kat wad dalam 5 hari, hari ke-5 doktor memasukkan kamera ikut usus (melalui bontot ) tapi doktor kate tidak ade apa2 masalah..23 Feb 09 hari ke-5 adik aku dibenarkan keluar..doktor cuma kate angin..bukan apendix atau sebagai nya..adik aku dikene cas duk hospital dm RM1800++..

Selepas balik dah keluar dari Hospital Putrajaya, dalam seminggu adik aku ok..lepas tu asal makan perut kembung balik...asik mengeluh perut senak..kembung....kalu tak makan ok balik..adik aku makin teruk, tiada tanda semakin sembuh...pada 8 Mac 2009 mak abah aku terus bawa pergi KPJ Shah Alam, hilang kepercayaan dekat hospital kerajaan..sampai je kat ER KPJ..adik aku terus die proses..di cucuk pelbagai jenis wire..dan juga kene puasa juga untuk mengeluarkan segala isi perut,lepas itu dibawa x-ray...x-ray yang sambil dimasuk berbotol2 air, sebab doktor ingin tahu apa punca kepada masalah adik aku ni..doktor kate adik aku mesti di bedah..kes adik aku ni berkaitan dengan usus..adik aku di bedah kire2 selepas 3 hari dimasukkn ke wad iaitu 11 Mac 2009...adik aku mula di bedah dalam pukul 11 pagi dan selesai dalam pukul 3.30 hampir ke pukul 4 petang..selesai sahaja pembedahan doktor datang berjumpa kami ( mase aku mmg sehari suntuk kat KPJ, aku berkampung dgn anak2 aku sekali ), rupa-rupanya apendix adik aku dh PECAH!!...so segala sisa makan...melekat kat usus, dah berakar2, bernanah, tu yang menyebabkan menyekat laluan sisa makanan kat usus...aku sendiri tengak bende yang dikeluarkan tu, macam rumpai laut warna merah hati...doktor terpaksa mengeluarkan kesemua hampir 7 meter usus adik aku untuk di kikis dan di cuci...selepas itu doktor susun balik...seram kan...aku tanye doktor tu,

Aku : "agak2 bila ependix ni dh pecah? "
Doktor : " dalam 2 bulan, tu yang sekarang ni dah sampai bernanah"
Aku : (terkejut) " Adik saya tak rase sakit ke mase pecah tu?"

Doktor : "adik awak kuat, maybe die ingat sakit perut biasa"

Aku : " tak apa2 ke doktor?"

Doktor : "Nasib baikla, umur adik awak panjang, sebab kalu ependix pecah boleh bawa kematian"

Aku terdiam..dalam hati menyumpah HOSPITAL PUTRAJAYA..macam maner pihak saner tak boleh kesan...dorang cuma kate angin...cuba la kalau famili aku tak mampu nak ke hospital swasta, memang matila adik aku tu...memang la ajal maut di tangan ALLAH, tapi kite sebagai manusia kene berusaha...tapi inila hakikatnye berusaha dengan gomen..

Selepas pembedahan adik aku masih kene stay di wad dalam tempoh seminggu, kire 2 minggu la semuanye adik aku duk kat wad...apabila keadaaan dah stabil adik aku sudah boleh keluar wad ( 19 Mac 2009 ), tapi masih kene berpantang..tidak boleh makan makanan yang pedas dalam tempoh sebulan..dan keseluruhan bayaran yang dikenakan terhadap kami sebanyak RM20K..hmm..takpelaa..abah aku kate puas hati...dari segi servis..layanan..janji adik aku sihat, duit boleh di cari..adik bongsu aku tu le sorang....sekarang ni adik aku dah seperti remaja lain..SIHAT WALAFIAT...ALHAMDULILLAH..." Aku bersyukur kepadamu ya ALLah "...



selepas pembedahan

Ni gambar mase belum sakit..


Ni gambar mase raya 2006 ( kami 3 beradik )

7 comments:

QIQA said...

ERMMM SEDIH NYER.. DAH BANYAK KES MCM NI JADI,,APA LAA NK JADI,,, GOMEN OH GOMEN...

Natrah Norlin said...

tu la hospital kerajaan ni mmg lekeh sangat la..aku pon pernah ke sana 24/2/09..kepala aku bleeding terhantuk kat paip shower.aku sampai kul 10.30..kul 12.15 baru masuk...dan kul 12.45 baru dokter check...tunggu lagik setengah jam..baru jahit..dah naik kembang luka tu...sengal betol..sib baik umor adik ko panjang..ko bole mengadu kat permudah...ko carik la website dia...aku pon pernah demam panas 5 thn lps..masa tu bujang...housemate dah risau tengok aku kan..badan panas giler..bawak gi ER..tunggu macam nak pengsan..baru bawak masuk..dokter yang check aku cam sial..dia letak stetoskop tu macam atas angin jer..tu je dia check..bagi aku panadol dua bijik..rehat kat wad tu 2 jam..pas tu halau balik..hampeh je
apa yang aku tengok kat ER putrajaya tu..pesakit biasa pon datang..so malam pon ramai gak...sume dah busan tunggu..pas tu ada sorang lelaki ni tangan dia injured tapi darah memang menitik2...kes cam tu terus masuk bilik la kan...agaknya nak tunggu org sakit nih...berguling muntah darah muntah hijau terberak kot baru nak rawat..
macam kes kat HKL..kes Tim Menteri WP tu kan..yang tangkap doktor tengah baca paper..and surf internet...kantoi la kan..pastu HOTFM jadi kat topik hot waktu pagi kat esoknya..ada lak dokter kol dorang kata memang takda masa nak kencing/rest..tu ble terima la kan.takkan dua ekor je dokter kat ER...kata ER mesti la ramai...
sedih betul dengan sepital kerajaan..macam main2kan nyawa manusia je kan..sib baik ayah ko banyak wit...kalau kene kat aku la...tah cemana la eh..tapi yang pasti memang dah kene tomoi la staff kat situ ngan laki ku..dapat penyakit kaki dan tangan dalam mulut ..hehe
anyway...harap adik ko sehat sejahtera sekarang....

iera said...

emm..nak wat cam ner kak rin..spital gomen cam tu..masa arwah mama iera pun cam tu..g klinik n doc klinik sugest g spital wat cek rapi..sampai spital ( waktu mlm ) pembantu doktor jer yang rawat n bagi injektion..pastu balik...esoknyer mama dah xder...beberapa bln pastu ayah g klinik yang sama nak amek ubat n doc tanya pasal arwah mama n ayah just ckp isteri saya dah meninggal...doc pun pelek n tanya sbb sakit apa..kami just declare demam panas..pastu doc klinik tu nak open kes sbb doc spital gomen wat keje xbetul..tp ayah ckp biarlah sbb mama pun dah meninggal...xkan nak gali balik kubur semata2 nak fight kes...

azrin said...

tulaaa..geram di buatnye..walaupun kite boleh pergi hsptl gomen tapi mmg tak boleh jamin..orang2 mcm kite ni memang kene amik insurans mcm bangsa asing..

suezensuzanna said...

truk tul gomen hospital kan....sy pernh kene jugak..my cousin..demam panas..bwk pegi emergency cases kat hospital gomen kl....tunggu hampir 2 jam...smpi dia pengsan..akhirnyer...infection dh smpi kepala..dan menyebabkan dia hilang ingatan..alhamdulillah skang masih cuba mengingati semua nyer....kalau lah hospital bertindak cepat sikit...x perlu lah dia tangguh study sethn...(skolah menengan taw)...haih...gomen2....

sha89 said...

isk2...seram aku baca cerita kak rin ni... memang hospital kerajaan xmementingkan servis yg baik...

aku penah msuk skali je...time gastric..tggu lame xyh ckp la...lps tu pekerja die ckp ikut suke je..mak aku tahan je...sbb dh xde pilihan lain..

syukur adik kak rin selamat...

anak2 kak rin comel2!! hehe :)

Anonymous said...

itu lah hospital kerajaan..mmg xdinafikan sy sbg staff hospital pun xdilayan sgt apelagi org awam.. sakit hati bagai2.. anak saya 8bulan demam panas 39.5c bole diorg ckp..'anak awak ok lagi ni..bole mnangis..bole ckp.. kuar air mata..' saya rase doktor tak spatutnya ckp mcm tu..itu kan baby..mana la dia tau ape..klu nak tggu dia tak nangis..tak ckp n kering air mata matilah jawabnye.. skadar pegi ER hukm hanye dpt 3butir sub pcm untuk msukkan ke bontot anak.. doc ckp pas 3 ari klu demam gak bru ambik darah sume.. oh my god.. ko pikir anak aku tu bole ckp ke mcm org dewasa. baby kan.. bg la inisiatif ckit klu dh high fever tolong la msukkan drip air ke buat tepid sponging ke.. sakit hati la... start dari kes anak sy high fever terus sy buat medi card insurans cover anak untuk emergency terus je ke private hospital n admit ke ape yg patut.. sy sendiri pn xsgka akn jd cmni.. nak je sy ckp ngn doc tu.. dh kawen n ade anak ke? one day u will know klu dh ade anak n jd benda yg sama kt dia..

Post a Comment