Thursday, August 20, 2009

Salah kami ker??

Malam semalam tadi kitaorang pi Giant Nilai nak beli barang dapur sikit..tak lama pun..dalam sejam lebih je...tapi bile time nak bayar kaunter punyela penuh...ramai giler orang beratur...setiap kaunter tu dalam 5-6 orang..masing-masing dengan troli yang sarat nak isi sampai nak melimpah..troli aku ade la dalam tak sampai 15 barang je..aku dengan suami pun beratur la...kire kitaorang ni orang ke 6....kitaorang pun dengan setiala menunggu giliran..aku rase lebih 1/2 jam kitaorang beratur...apabila kitaorang menjadi orang ke 3 dari kaunter...tiba-tiba datang,pulak satu makcik ni dalam 40an...berdiri depan ktrg...letak bakul die kat bawah...kuis2 dengan kaki die...kire die macam nk selit bakul die...konon ingat aku tak nampak la..dengan muka selamba toye je...aku dengan suami pandang je dengan muka bengang...aku bisik kat laki aku..."ni saje nak bikin panas ni"....barang makcik ni tak banyak dalam 5 barang kot...bila orang depan aku selesai...makcik ni terus amik barang die letak kat kaunter...suami aku pun apa lagi sound la..

Suami : " Makcik beratur la....kami lama beratur ni...semua orang beratur..."

Makcik : " makcik dah beratur tadi..tapi makcik pergi sane jap" ( pelat jawa Indon )..

(mmg aku rase org indon dari segi rupa,tapi tu bukan masalah )


Suami : " Saya dah lama beratur sini makcik.." "Kalau barang sikit pergi kaunter express...sane pun semua orang beratur"..

Aku : Senyap je..dalam hati memang sah-sah sepanjang 1/2 jam beratur makcik tu takde...

Semua orang pandang...adik kat kaunter aku tu dengan kaunter sebelah pun pandang...makcik tu pun amik balik barang die...ktrg pun letak barang kitaorang...pastu orang belakang aku pun bukan bagi makcik tu dulu..die bagi masuk selepas giliran die...troli orang belakang aku pun penuh..

Kitaorang tak kisah kalau makcik tu nak dulu..tapi cakap la...cakap elok2...contoh " dik bagi makik dulu boleh..barang makcik sikit...makcik ade hal ke apa ker"..memang kitaorang kasi punye la..ni main tolak-tolak bakul dengan kaki, kuis-kuis..dengan muka selamba badak...tu yang bikin panas tu...sebelum tu suami aku cool lagi..die kate ade plak org duk api2...lagi membara la...( aku la tu )

Memang kite kene hormat orang tua...tapi orang tua pun kena hormat orang muda...jangan mentang-mentang kite muda..tolak tepi...mana boleh jadi beb...lepas balik rumah aku rase kesian la pulak kat makcik tu...tapi geram tu still ade...korang rase macam maner salah kami ke?

7 comments:

IdzaRis79 said...

huhuuu..
ada gak org cam gitu ya?

Natrah Norlin said...

aku penah gak ada pengalaman gini..tapi bukan kene kat aku..kire aku saksi kejadian..masa kat tesco puchong..bulan posa last year..aku beli 2 helai baju melayu..so bayar kat kaunter express la kan ( tidak melebihi 10 item) ada sorang hamba allah ni india ( aku bukan racist) selamba badak bawak troli ( penuh troli ) queue kat lane kaunter express nih..sampai turn nak bayar...chasier tu kata la en kaunter ni untuk item tak lebih 10 barang...tapi si mamat ni dengan belagaknya kata yer la..barang saya sume tak lebih 10 item...susu 2 tin,minyak 1 botol n etc sume tak lebih 10..baghal betol..free2 kakak chasier tu kene marah..kami n lain2 customer pandang je la akan kebodohan mamat tadi..n ramai la bersuara sinis termasuk aku sound..org lain ble paham sign board not more than 10 item..takkan la si mamat ni yang nampak educated tak paham...org vietnam/indon/bangla pon pandai queue kat mana..tapi dia insist gak nak bayar kat kaunter tuh..keling2

FRB said...

nekad tul sound makcik tu..

suhaila-ab said...

AKU PON ADA PENGALAMAN GINI..TP TU CINA MUDA..TP AKU TAK LA MARH DIA..CUMA MARAH LAM HATI JE...pegi la umh aku..ada ucapan n kad raya utk ko...posmen sumer dah berenti keje...

QIQA said...

tak de laa tua sangat tp tua pada kita lerr kan.. btul LAA kalau nk cepat ckp baik2 lerr..AKU RASA KOME TAK BERSALAH HEHE..
yg aku geram ni weii aku pun ada pengalaman cam gini..mangkuk ayun punya couple ni..aku ni barang punya banyak dok penat beratur dgn perutt buncit lagi senang2 aje potong barisan..dengan selambanya..haa apa lagi aku sound laa..oii saya dgn troli ni sikit punya besar tak nampak kee..dah tak de kaki nk jalan kebelakang ke nk beraturr...suka hati nk potong..org tu kata sory laa barang saya tak sampai 10 pun..kalau mcm tug laa kaunter express..org tu ckp :tp ramai org..aku ckp blk banyak cantikk muka...aku penat2 beratur..dok gendong anak dalam perut lagi kau senang aje nk potong..terus couple mangkuk tu blahhh..org semua tgk aku..aku bt tak reti ajee..letihh oo kita beraturr..senang2 aje nk potong...aku dgn selambanya bt muka poyoo aje..BUKAN SALAH AKU..

Putra Al-Maliki said...

salam aidilfitri. maafzahir & batin

nurayunni said...

btl 2 akak..klu org x hormat kt kite camne kite nk hormat org..huhu

Post a Comment